„Apa este cel mai neglijat nutrient în dieta noastră, dar unul dintre cele mai vitale”

Apa este mediul în care au loc toate procesele biochimice din organism, drept urmare apa de băut trebuie să fie de bună calitate şi trebuie aleasă după o serie de criterii, susţin nutriţioniştii.
Se spune că 85% din creier este reprezentat de apă, sângele uman constă din 90% apă, muşchii sunt în proporţie de 75% apă, ficatul constă din 82% apă, iar oasele – 22% apă.

„Este bine ştiut faptul că apa constituie 50-60% din masa noastră corporală. Organismul uman necesită o cantitate suficientă de apă pentru a supravieţui şi pentru a menţine în echilibru toate procesele vitale. Apa reprezintă substanţa de bază a fluidelor corporale: sucuri digestive, sânge, urină, limfă, transpiraţie, etc. Apa joacă, de asemenea, un rol important în dizolvarea şi transportul diverşilor nutrienţi cum ar fi: vitaminele, mineralele sau chiar hidraţii de carbon şi oxigenul. Apa este esenţială şi ajută în cazul proceselor de digestie, asimilare a nutrienţilor, eliminare a toxinelor din organism”, explică nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, în decursul a 24 de ore, organismul consumă peste 200 ml de apă numai pentru procesul de respiraţie, iar prin transpiraţie şi diureză se pierd cele mai însemnate cantităţi de apă, de aceea apa trebuie să fie înlocuită, altfel există riscul deshidratării.

„Este foarte adevărat faptul că senzaţia de sete şi necesarul real de lichide care trebuie consumate nu se sincronizează. Mai exact, la momentul la care în organism se instalează senzaţia de sete, celulele acestuia sunt deja deshidratate. O întrebare care se pune este: ce fel de apă să consumăm pentru o bună hidratare? Ideal ar fi să consumăm apă minerală naturală. Dacă vorbim de apa destinată copiilor, atunci indiscutabil este recomandată apa minerală naturală cu o încărcătură cu minerale scăzută. Dacă ne referim la hidratarea adulţilor activi, atunci apele minerale naturale plate sau carbogazoase, bogate în minerale naturale sunt cele recomandate”, a susţinut nutriţionistul.

Apa de băut trebuie să fie de bună calitate şi trebuie aleasă după o serie de criterii, a afirmat nutriţionistul.

„Prin definiţie, apa minerală naturală este o apă pură din punct de vedere microbiologic, care îşi are originea într-un zăcământ/acvifer subteran şi este exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale ori foraje”, a spus Alexandrescu.

Ea a arătat că termenul de apă minerală naturală revine exclusiv apelor minerale îmbuteliate, în definirea cărora devin prioritare criteriile privind originea, puritatea, compoziţia şi constanţa acesteia în timp, precum şi condiţiile de îmbuteliere.

„Apa minerală naturală se deosebeşte în mod evident de apa de băut obişnuită prin faptul că provine dintr-o sursă ce a fost supusă unor teste stricte de calitate, prevăzute prin lege. Spre deosebire de simpla apă de izvor, o apă minerală de calitate este obţinută de la mare adâncime, care îi asigură stabilitatea, temperatura şi conţinutul de săruri minerale constante, indiferent de condiţiile climaterice de la suprafaţă”, a explicat nutriţionistul.

Lygia Alexandrescu a spus că apa minerală naturală este practic apă microbiologic pură, netratată, cu excepţia eliminării elementelor instabile şi adăugarea de dioxid de carbon natural.

„Toate apele minerale par la fel, dar fiecare are propriul gust, depinzând de structura geologică a zăcământului, cu compoziţie minerală diversă. O caracteristică importantă, precizată pe etichetă, este cantitatea de reziduu sec. Acesta reprezintă cantitatea de particule solide care rămân după ce apa a fost încălzită la 180 de grade Celsius”, a afirmat nutriţionistul.

Potrivit acesteia, în funcţie de cantitatea de reziduu sec, există trei categorii de ape minerale naturale: Foarte slab mineralizată – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l, ape slab mineralizate sau oligominerale (mai puţin de 500 mg/l de reziduu sec), puternic mineralizată – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.

„Interesul pentru consum zilnic constant de apa potabilă a fost manifestat în Antichitate, mai întâi de Hipocrate, apoi s-a dezvoltat în epoca Victoriană. Mai târziu, în perioada Renaşterii, oamenii de ştiinţă au devenit tot mai interesaţi şi au cercetat beneficiile pentru sănătate ale apelor minerale şi termale. Specialiştii vremii au observat în mod constant că apa minerală naturală poate ajuta activitatea intestinală, datorită stimulării gastrice determinate de ionii bicarbonat. Aceste ape bogate în ioni bicarbonat, care sunt de fapt un amestec de săruri minerale care pot neutraliza acizii, au un impact pozitiv asupra nivelului de grăsimi circulante din organism”, a precizat Alexandrescu.

Ea a spus că bicarbonaţii din apa minerală naturală au indicaţii demonstrate clinic în drenajul biliar şi în metabolismul colesterolului.

De asemenea, în decursul studiilor făcute, s-a constatat că aportul de apă minerală naturală, bogată în sodiu, nu a modificat nivelul tensiunii arteriale al subiecţilor, acest lucru fiind explicat prin acţiunea ionilor bicarbonat asupra efectelor negative ale sodiului.

„Prezenţa potasiului şi magneziului, cu rol de protecţie la nivel cardiovascular, în compoziţia acestor ape, ajută la inhibarea efectelor sodiului. Într-o serie de studii clinice, s-a observat şi o scădere marcantă a concentraţiei glucozei serice. Această reducere indică raportul dintre metabolismul lipidelor şi glucoza, ceea ce sugerează că un consum de apă bogată în săruri bicarbonate poate juca un rol benefic în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a sindromului metabolic. În acest sens, avem marea şansă ca în România să avem surse de apă minerală naturală de o calitate excepţională şi acest lucru este confirmat de modul în care aceste ape sunt premiate la nivel mondial încă din cele mai vechi timpuri”, a susţinut nutriţionistul.